Gräddfil från Skånemejerier

Gräddfil i Sverige

Gräddfil är en mjölkprodukt som görs genom att tillsätta mjölksyrabakterier till grädde. Bakterierna syrar och förtjockar grädden, vilket ger den en syrlig smak och en krämig konsistens som är något tjockare än vanlig grädde.

Där köper du gräddfil!

  • Willys
  • Ica
  • Coop
  • City Gross
  • Hemköp

Fakta om gräddfil

Gräddfilen har varit en kär produkt i den svenska matlagningen i många decennium. Redan 1952 så lanserade Mjölkcentralen (numera Arla) den välsmakande såsen. Läs mer om dess innehåll och historia nedan.

Fem snabba fakta om Gräddfil:
1. Gräddfilen är den första förädlade mjölkprodukten i Arlas sortiment som finns än idag!
2. Gräddfilen var ursprungligen bara till för sommaren!
3. Den genomsnittlige svensken äter över 1 kg gräddfil (inkl. matyoghurt) per år1.
4. Gräddfilen säljs även i 1-kg-förpackningar (alltså en nästan årsförbrukning) för den som är riktigt sugen eller bara älskar att dippa! 😅
5. Arla tillverkar 6000 paket gräddfil i timmen när de kör sina gräddfilsmaskiner. Det motsvarar mer än ett och ett halvt paket gräddfil tillverkat varje sekund! 

Gräddfil är en vanlig ingrediens i många rätter i det svenska och nordiska köket, men används också i matlagning runt om i världen i liknande varianter. Den används ofta som dressing eller topping till maträtter som nachos, tacos, fisk, och potatisrätter, men kan också användas som ingrediens i exempelvis bakverk, dippsåser och salladsdressingar.

Gräddfil liknar andra fermenterade mjölkprodukter som yoghurt och crème fraîche, men har en egen karaktäristisk smak och konsistens. Den säljs i livsmedelsbutiker i mindre förpackningar där 3 dl och 5 dl är de vanligaste storlekarna.

Innehållsdeklaration för gräddfil

Ingredienser i gräddfil

Gräddfil består egentligen bara av två ingredienser, nämligen:

  • Högpastöriserad grädde
  • Syrningskultur.

"Från Sverige" är en ursprungsmärkning som är vanligt förekommande för gräddfil och då krävs det att grädden är från svenska kor. Närmare bestämt så innebär märkningen att "produkten är odlad i Sverige, född och uppfödd i Sverige, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige."(2)Detta då märkningen "Från Sverige" även inkluderar andra livsmedel såsom kött och grödor.  

Näringsvärden i gräddfil

Näringsvärde gräddfil per 100 gram (cirka 1 deciliter)
Energi550 KJ140 Kcal
Fett12 gram12 %
varav mättat fett7,7 gram7,7 %
varav enkelomättat fett3,0 gram3 %
varav fleromättat fett 0,3 gram0,3 %
Kolhydrat3,4 gram3,4 %
varav sockerarter3,4 gram3,4 %
Protein3,1 gram 3,1 %
Salt0,1 gram0,1 %

Produkter som anses fylla en funktion liknande gräddfilen är bland annat Crème Fraiche och grekisk/turkisk yoghurt. Crème Fraiche tenderar dock till att ha en betydligt högre fetthalt än gräddfilen, närmare 30-35%, vilket gör den kokbar. Gräddfilen är inte kokbar men dess lägre fett halt gör den nyttigare och bra för dippsåser. Gräddfilen finns ej med lägre fetthalt utan kommer alltid med 12 % fett (10 % fett i den laktosfria). Om man är väldigt mån om att hålla nere fetthalten i sina såser/dippar så kan därför matlagningsyoghurt (grekisk/turkisk yoghurt) vara ett bra alternativ, där man kan komma ner på en fetthalt närmare 3 % bland lågfettsalternativen. Men var försiktig! 

Inget alternativ är ju lika gott som gräddfil!  

Gräddfilsmärken i Sverige: 

MärkeEgen tillverkning?Finns Ekologisk variant?Information
ArlaJaJaSäljs även i 1 kg & 5 kg förpackningar.
NorrmejerierJaNejGräddfilen är gjord på färsk grädde från norrländska gårdar. Säljs även i 1 kg förpackning. 
SkånemejerierJaJa 
CoopNejJa, under varumärket ÄnglamarkGårdö mejeri tillverkar Coops gräddfil.
ICANejJaArla tillverkar ICAs gräddfil.
GarantNejJaArla tillverkar Garants gräddfil.
MilkoNej - Ingen verksamhet längre övertogs av Arla och Coop under 2010-2011.
Wapnö JaNej 
Gårdö mejeriJaNejUrsprungligen etablerat 1953, men verksamheten är sedan 2014 en del av Falköpings mejeri. 
Falköpings mejeriJaNejEndast 3 dl förpackning.
Ängens (Lidl)NejJaArla tillverkar Lidls gräddfil.
City Gross (Favorit) Nej 

Gräddfilens hållbarhet

Syrad grädde har funnits lång tid genom historien där syrningen var ett sätt att konservera maten. Syrningen i dagens gräddfil hjälper till att bibehålla hållbarheten men innebär inte att produkten kan hanteras hur som helst. Gräddfil är fortsatt en kylvara och rekommenderas, likt de flesta mejeriprodukter, att förvaras vid högst +8 ℃. Genom syrningen får dock gräddfilen en längre hållbarhet en till exempel traditionell lågpastöriserad mjölk.  

Gräddfilen som produkt är försedd med "Bäst före" datummärkning och inte datummärkning för "Sista förbrukningsdag" vilket är vanligare för köttprodukter. Bäst före är bara en rekommendation från tillverkaren om inom vilken tid produkten kan förväntas bibehålla sina egenskaper om den förvaras oöppnad och enligt dess förvaringsrekommendationer. Bäst före datumet är således inte ett fast datum för när produkten måste slängas ifall den inte har konsumerats. Gräddfil behåller sin hållbarhet i många fall både dagar och veckor efter bäst före datumets utgång, givet att den förvaras oöppnad och enligt förvarningsinstruktionerna. Då man inte kan veta om produkten faktiskt fortsatt är ätlig bör man därför tillämpa principen om att

"Titta, Lukta Smaka"

Innebörden av detta är att man innan man slänger livsmedel först undersöker om livsmedlet fortfarande är ätligt eller ej. Genom att göra så kan mer mat ätas istället för att slängas och man hjälper på så vis till med att spara på jordens begränsade resurser. För gräddfilen är detta väldigt lätt, då man först och främst kan se på produktens vita färg om den blivit dålig, till exempel om den har börjat klumpa sig eller mögla. Lukten av att gräddfilen har surnat för mycket är också väldigt påtaglig och nästa nivå att testningen. Om man ändå inte tycker sig se något märkvärdig i gräddfilen och den luktar normalt så är det sista testet att man tar ett litet smakprov på tungan. Ifall den har blivit för gammal så känner man ett sting i tungan, alltså betydligt mer syra än vad gräddfilen normalt smakar. Då är det tyvärr bara att spotta ut och kassera den. 

Vad många dock missar är att gräddfil också går bra att frysa, så om man vet med sig att man inte kommer att hinna att äta upp den i tid så är det en bra lösning. När man sedan tinar upp gräddfilen så blir konsistensen dock lite annorlunda än när den är färsk. Det finns en risk att den skär sig, alltså att den blir grynig. Ifall man inte trivs med att äta den direkt med den nya konsistensen så kan man använda gräddfilen som ingrediens till dessert, sås eller liknande där den passar bättre. 

Historien bakom gräddfilen

Den typiska tegelstensförpackningen för gräddfil

Tetra Brik 3 dl har i nära 40 år varit den typiska gräddfilsförpackningen men sedan 2022 så stöds denna inte längre av Tetra Pak som är den större leverantören av gräddfilsförpackningarna. Arla har därför sedan slutet på 2022 gått över till plastbaserade bägare som förpackningen även för 3 dl storleken. Plastbägare är sedan tidigare en vanlig förpackning bland många andra gräddfilsvarumärken, såsom bland annat ICA, Garant, Coop, Lidl, Favorit, Falköpings Mejeri. Dock så använder både Skånemejerier och Wapnö Mejeri fortsatt pappersbaserade förpackningar till sina 3 deciliters gräddfil. 

När äter man gräddfil?

Gräddfilen är väldigt typisk på midsommar tillsammans med sillen och potatisen. Under midsommardagarna konsumeras uppåt 3 gånger mer gräddfil än vanligt. Arla själva säljer närmare 850.000 paket gräddfil bara till midsommar(3)

Gräddfil passar bra till Silltallriken
Gräddfil passar bra till Silltallriken

Gräddfilen fungerar dock året om och är en given komponent till alla dippsugna under fredagsmyset. 

Recept med gräddfil

Det finns många rätter där gräddfil är ett perfekt tillbehör utan någon speciell tillredning. Gräddfilen fungerar helt enkelt bra precis som den är. Om man önskar lite extra smak som kompletterar gräddfilens syra väl så kommer här några förslag!

Gräddfilsdipp

Här kommer tre goda recept på dippsåser du kan göra med gräddfilen!

Gräddfilsdipp med vitlök och örter

Ingredienser:

  • 2 dl gräddfil
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 msk hackad färsk persilja
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Blanda gräddfil, vitlök, timjan och persilja i en skål.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst en timme så att smakerna kan blandas.

Gräddfilsdipp med lök och krispiga baconbitar

Ingredienser:

  • 2 dl gräddfil
  • 1 liten lök, finhackad
  • 2 skivor bacon, stekt och hackad
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Blanda gräddfil, lök och bacon i en skål.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst en timme så att smakerna kan blandas.

Gräddfilsdipp med jalapeño och lime

Ingredienser:

  • 2 dl gräddfil
  • 1 jalapeño, finhackad
  • Saften av en lime
  • 1 msk hackad koriander
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Blanda gräddfil, jalapeño, limejuice och koriander i en skål.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst en timme så att smakerna kan blandas.

Hoppas du gillar något av dessa recept! Annars går det ju alltid bra att köpa vanligt dippulver i matvaruaffären. Både OLW och Estrella säljer olika dippmixer som man kan blanda direkt i gräddfilen för att smaksätta. Sedan är det bara att låta gräddfilen vila en stund i kylen innan man sätter igång dippandet! 

Dippulver från Estrella som blandas direkt i gräddfilen

Källhänvisningar:

  1. Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll - SCB (2018) JO 44 SM 1801 (läst 2023-02-21) 
  2. Från Sverige - Svenskmärkning AB (2023) 
  3. 850 000 paket gräddfil till midsommar - Arla (2021)